Fritidsverksamhet, Guatemala

Efter att satsningarna i både Nicaragua och Honduras är avslutade så har JIDCA nu valt att satsa på ett projekt i Guatemala. Där finns en verksamhet som arbetar för stärkandet av unga tjejer.

Nära gränsen till Mexiko, i ett av Guatemalas mest otillgängliga områden, har flickorna i byn Yalambojoch fått stärkt självkänsla och går numera även i skolan. Verksamheten där – ett sömnadsfritids – syftar till att öka flickors utbildningsnivå och stärka deras självkänsla samt öka kunskapen om tjejers rättigheter och den egna traditionen.

Vad går pengarna till?

Medel från JIDCA ska gå till ett sömnadsfritids och utbildning som kallas ”La Textilería” vid centret Niwan Nha, i Yalambojoch. Största delen går till personalkostnad och material. Juana Jorge Domingo heter fritidsledaren, som arbetar 80 procent med två grupper. Inga andra anställda finns. Deltagarna sköter själva städning av lokalen. Juanas lön är cirka 43 000 kronor per år, inklusive sociala avgifter. Till materialinköp går det åt cirka 10 000 kronor per år och slutligen småreparationer av lokalerna cirka 2 000 kronor. Det är ingen hyra eller uppvärmningskostnad. Vad som behövs är gasol till spisen och en liten del av den gemensamma elräkningen för hela centret. Möbler och köksutrustning är i gott skick, däremot sjunger deras symaskin på sista versen.

Om sömnadsfritids ”La textilería”:

Syftet med sömnadsfritids är tvådelat: först och främst att deltagarna ska trivas, ha kul och lära sig om textilt hantverk, spela schack osv. För alla är det också en bra ”ursäkt” för att komma hemifrån några timmar på eftermiddagen och fritidsledaren Juana märker att de som deltar blir mera självständiga. Det andra syftet är att det genom vistelsen där och lärandet blir lättare för tjejerna att fortsätta plugga efter mellanstadiet. Föräldrarna har vant sig vid att deras döttrar är i centret och tar ansvar (deltagarna sköter städning och ogräsrensning i blomplanteringarna i centret). Kontakten som skapas mellan fritidsledaren Juana och mammorna vid öppet hus betyder också att det är lättare att övertyga familjerna om hur viktigt det är med utbildning. Och det har gett resultat. Fritidsverksamheten, med flera insatser, har på bara tjugo år ökat genomsnittsåldern för när tjejer flyttar ihop med någon/gifter sig med flera år i Yalambojoch. Det är numera ovanligt att tjejer i yngre tonåren blir gravida, vilket var en vanlig syn när jag (Sara Wallentin) arbetade i grannbyn under år 2004.

Sömnadsfritids pågår måndag–torsdag kl 13.30-16. Den statliga skolan stänger kl 12.30. Cirka 35 tjejer i åldrarna från 6 till 14 år deltar och de ägnar sig åt allt från korstygn till broderi av små dukar till vänskapsband. När vädret är soligt går gruppen till fotbollsplanen och spelar boll. Ibland görs utflykter till Maya-ruinen Unin Witz eller till floden Salchila för bad och ibland picknick. Kort sagt påminner det mycket om ett svenskt fritidshem. Med undantaget att det nästan bara är tjejer som deltar. Normalt är det bara en eller två killar som är med.

Att brodera en traditionell poncho – kallad Nip – tar mellan ett halvår och ett år, så tjejerna har även god tid att diskutera kvinnors rättigheter, läsa dikter eller baka bullar med mera. På förmiddagen erbjuds även äldre kvinnor (från 14 år och uppåt) att delta i en Nip-kurs. Många av deltagarna har dålig skolgång. Några är redan gifta och har småbarn.

Stödet för kurserna har kraftigt minskat och därför har JIDCA valt att stötta verksamheterna under 2018. Det är ingen närvaroplikt, så om solen skiner kanske några tvättar kläder, andra är med sina familjer vid Laguna Yolnajab och sköter kaffeodlingar. I allmänhet tycker männen i byn att det är bra att bevara traditionen med Nip (men det är fortfarande motstånd mot att tjejer utbildar sig). I genomsnitt kommer ett tiotal deltagare till kursen och det tar ungefär ett år innan dräkten är klar. Kostnaden för garn och tyg till varje Nip är cirka 180 kronor. Centret vill gärna samverka mer framöver och tar gärna emot volontärer eller utbyten med till exempel förskollärare, fritidspedagoger eller barnskötare.

Guadelupe, Marleny och Angelina på sömnadsfritidshemmet ”La Textilería” i Yalambojoch i Guatemala.
Guadelupe, Marleny och Angelina på sömnadsfritidshemmet ”La Textilería” i Yalambojoch i Guatemala.

Fritidsverksamheten La Textileria  i Yalambojoch fortsätter. Det är något färre flickor som deltar nu, men det ger fritidsledaren Juana mer tid att hjälpa de yngre flickorna.  Hon har också startat en ny kurs för tonåringar, där de broderar traditionella blusar.

En stunds avkoppling på fritidshemmet. Hemma blir det mest hushållsarbete även för de yngre flickorna.

Tonårsflickor som boderar blusar.

Jämtland International Development Collaboration Agency